Νέα

Πώληση καυσόξυλων με το κυβικό και όχι με τον τόνο

Technopellet - Πέλλετ, Μπρικέτες, Κάρβουνα & Καυσόξυλα

Τα τελευταία χρόνια  άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα κάτι που ίσχυε ήδη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Τα καυσόξυλα πωλούνται με βάση τον όγκο που καταλαμβάνουν και όχι με τον τόνο όπως γνωρίζαμε παλιά. Μονάδα μέτρησης του βάρους είναι το κιλό, ενώ τώρα μονάδα μέτρησης του όγκου είναι το κυβικό.

Συγκεκριμένα η μέτρηση στα καυσόξυλα γίνεται με δύο τρόπους με το χωρικό κυβικό χύδην (χύμα καυσόξυλα) ή το χωρικό κυβικό στοιβαχτού (στοιβαγμένα καυσόξυλα).

Και οι δύο τρόποι μέτρησης είναι νόμιμοι σύμφωνα με το άρθρο 116 που αναφέρεται στη λιανική πώληση καυσόξυλων.

Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα. Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα .Τα καυσόξυλα μπορούν να διατίθενται σε περιέκτες κανονικού γεωμετρικού σχήματος (κλωβούς, παλέτες, μεγασάκους). Οι λιανοπωλητές δηλώνουν σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.

3 Λόγοι για να Αγοράζετε Καυσόξυλα με το Κυβικό

Ο βασικός λόγος της εφαρμογής αυτού το μέτρου έχει να κάνει με την ποσότητα που αγοράζει ο καταναλωτής. Με το τόνο είχε παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο των «βρεγμένων» καυσόξυλων. Αυτό γινόταν γιατί κάποιοι επιτήδειοι κερδοσκοπούσαν εις βάρος των καταναλωτών βρέχοντας τα ξύλα.

Με το νέο νόμο οι επαγγελματίες δεν έχουν κίνητρο να συνεχίσουν την ίδια πρακτική γιατί η μέτρηση γίνεται με τον όγκο οπότε δε κερδίζουν κάτι. Κατά συνέπεια χειμώνα καλοκαίρι ο καταναλωτής αγοράζει την ίδια ποσότητα αποφεύγοντας «φτηνές» δικαιολογίες όπως «ε τώρα το χειμώνα είναι πιο βαριά τα ξύλα για αυτό και είναι κάπως λιγότερα».

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι πλέον οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν μόνοι τους αν η ποσότητα που παρέλαβαν είναι ακριβής. Με ένα μέτρο μπορούν να το διαπιστώσουν πολύ εύκολα.

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος έχει σχέση με την ποιότητα των ξύλων που παραλαμβάνουν οι αγοραστές. Αφού πλέον δεν υπάρχει κίνητρο για διάθεση  νωπών καυσόξυλων από τη μεριά του επαγγελματία, είναι πιο πιθανό οι καταναλωτές να αγοράσουν στεγνά ξύλα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.